Prethodni Slijedeći
Haloterapija
Ljubav ne djelu 2014-03-20

ŠTO JE HALOTERAPIJA?

Haloterapija ili solna terapija je terapijska metoda koja pomaže u liječenju dišnih i kožnih bolesti, a zasniva se na udisanju mikročestica kamene soli i izlaganju tijela suhome aerosolu kamene soli. Terapija se provodi u tzv. slanoj sobi koja replicira terapije u slanim špiljama koje su se u 19. st provodile u Poljskoj i Rusiji.

Više od 20 godina u Rusiji se haloterapija koristi u liječenju gornjih i donjih dišnih putova. Potpuno je prirodna metoda koja upotpunjuje djelovanje ostalih medikamenata što znači da nema interakcija sa lijekovima.

Haloterapija je već prihvaćena u zemljama EU, Kanade i SAD-a. U Rusiji se nalazi u sklopu zdravstvenog sustava.


HALOTERAPIJA KOD DJECE.

Najbolji rezultati terapije su vidljivi kod djece.

Prednosti prirodnog liječenja u slanoj sobi kod djece pokazuju poboljšanja veća od 90%.

Haloterapija kod djece:

 • Olakšava probleme alergija koje utječu na uho-grlo-nos i bolesti kao što su hunjavica, upala sinusa, ždrijela, upala grla.
 • Uklanja bronhijalne upale.
 • Jača imunološki sustav i smanjuje alergijske reakcije na peludi.
 • Pomaže kod dermatitisa, psorijaze.
 • Pomaže bronhitičarima i asmatičarima jer JEDNA TERAPIJA OD 20 MINUTA ZAMJENJUJE 3 DANA NA MORU.

Haloterapija se preporuča kao dodatna metoda pri liječenju problema sa dišnim sustavima

Potrebno je konzultirati se sa liječnikom ili pedijatrom.

KOLIKO JE TRETMANA POTREBNO:

Dosadašnja iskustva su pokazala da je svaka osoba individua za sebe. Optimalan broj haloterapija je 16 .

Već nakon prvog tretmana vidljivi su značajni rezultati. Drugima treba 8-10 terapija da sol na sluznicama pokrene proces čišćenja i da se nakon toga dijete ili odrasla osoba "očisti" od onoga što je sol "počistila" sa sluznica.

Vrlo je važno da se prate reakcije nakon terapija i o tome obavijesti terapeut u slanoj sobi kako bi se postigao što kvalitetniji učinak haloterapije. Naravno da o svojim odlascima u slanu sobu je važno obavijestiti i nadležnog liječnika opće prakse ili pedijatra kako bi imao informaciju da posjećujete slanu sobu za vrijeme npr. prehlade jer su reakcije specifične npr. hroptanje sluzi koja se treba iskašljati van.

ZAŠTO SU SVI ZIDOVI OBLOŽENI SA SOLI?

Površine prekrivene sa prirodnom soli zbog svojih prirodnih svojstava, pridonose održavanju temperature i vlažnosti u prostoru (higroskopna svojstva prirodnih soli, sposobnost tvari za privlačenje molekula vode iz okoline kroz apsorpcije i adsorpcije). Također se ostvaruju gotovo posve sterilni uvjeti, ali samo ako je dovoljna količina soli u prostoru. Masa soli koja pokriva površine prigušuje buku, što dodatno rezultira mirnom okruženju.

Prirodna kamena sol stvara ozračje mira, sigurnosti i udobnosti. To smješta osobu van uobičajenog interijera. Također pozitivno utječe na živčani sustav i psiho-somatske i emocionalne sfere, što doprinosi procesu ozdravljenja. Nije bitno od kojih soli su površine izrađene. Bitan je faktor ekološke čistoće soli.

NEGATIVNI IONI I NJIHOV UTJECAJ.

Negativni ioni nose pozitivno značenje za našu dobrobit. Zašto se osjećamo tako dobro kada šetamo u šumi, kada smo na plaži ili u blizini rijeke, kada udišemo svježi zrak u planinama, ili kada dišemo svježi zrak nakon kiše ili oluje? Jednostavno, osjećamo se dobro radi povoljnih osobina negativnih iona kojih ima u izobilju u navedenim okruženjima, a stvorila ih je priroda.

Negativni ioni

 • povečavaju  protok kisika do mozga što rezultira većom budnosti, smanjenjem pospanosti i povišenjem mentalne energije u organizmu
 • zbog povećanja kisika u krvi pomažu pri oporavaku od fizičke iscrpljenosti i umora
 • stabiliziraju funkcije mozga, a efekt je opuštanje i smirenost
 • pomažu u pročišćavanju krvi povećanjem razine kalcija i natrija (zdrav unos soli) u krvi
 • pomažu vratiti zdravu pH ravnotežu u krvi
 • jačaju metabolizam poticanjem razmjene tvari u stanicama
 • ojačavaju imunološki sustav - visoka razina negativnih iona pojačava proizvodnju globulina (proteina koji se nalazi u velikoj mjeri u krvnoj plazmi) u krvi, što rezultira jačom otpornosti na bolesti
 • uravnotežuju autonomni živčani sustav
 • potiču bolju probavu, ublažujući napetosti u želucu i crijevima i promovirajući proizvodnju probavnih enzima te potiču pomlađivanje stanica ponovnim oživljavanjem metabolizma stanica
 • negativni ioni poboljšavaju vitalnost mišićnog tkiva i jačanje unutarnjih organa

AEROSOL-NATRIJ KLORID U SLANOJ SOBI.

Suhi aerosol natrij klorida sadrži čestice veličine 1 do 5  µm. Halogenerator u slanoj sobi stvara mikroklimu sa određenom koncentracijom soli u zraku. Koncentraciju soli određuje terapeut nakon prvog razgovora odnosno pri svakom idućem dolasku nakon kratkog osvrta na simptome koji su uslijedili nakon prve terapije.

Svaka osoba je individua i potrebno je pratiti stanje pri svakoj terapiji kako bi se postigli najbolji rezultati terapije. Simptome koje aerosol natrij klorida može izazvati je škakljanje u grlu, blago crvenilo kože, suhi kašalj, svrbež kože ukoliko imate osjetljivu kožu. Svaki simptom je važan za terapeuta jer prema njima određuje se daljnji slijed terapija.

VODA I SOL.

Voda je izvor života.Prirodna ljekovitost vode poznata je već stoljećima i znanstveno je dokazana.

Voda otapa sve minerale, proteine, škrob i druge u vodi topive tvari koje sepomoću krvi prenose kroz cijelo tijelo. Krvni serum ima gotovo iste mineralne dosljednosti i proporcije kao i morska voda.

Sol ili vječni lijek je važna tvar za opstanak svih živih bića, osobito čovjeka. Neophodna je u razmjeni tvari na međustaničnom nivou. Posebno je važna kod osoba sa astmom, alergijom i autoimunih bolesti. Sol je "lijek" koji se koristi stoljećima. U nekim kulturama, sol je vrijedna njegove težine u zlatu.

Prirodni nerafinirani kristal soli i morska sol sadrže oko 80 mineralnih elemenata koje tijelo treba. Neki od tih elemenata su potrebni u tragovima. Nerafinirani kristal soli i morska sol je bolji izbor od ostalih vrsta soli na tržištu. Običnoj kuhinjskoj soli koja se kupuje u supermarketima su oduzeti elementi koju prirodna sol sadrži, a sadrži dodatne elemente kao što su aluminij silikat kako bi sol zadržala puderasto svojstvo i poroznost. Aluminij je vrlo toksičan element u našem živčanom sustavu i jedan je od primarnih uzroka Alzheimerove bolesti.

Sol sama po sebi nije loša za čovjekov organizam, ona je vrlo važan element u međustaničnoj razmjeni i ako je nema dovoljno nastaju problemi sa zdravljem. Problem je s vrstom soli koju jedemo i općenito sa namirnicama koje unosimo u organizam. Nije isto jesti svježu i konzerviranu hranu. Kuhinjska sol više nije originalna i čista sol, to jeobrađen natrijev klorid kojem je oduzeto mnogo originalnih minerala koji su uvijek bili dio prirodnih soli.

Voda, sol i kalij zajedno reguliraju sadržaj vode u tijelu.

U biljnom carstvu, kalij je taj koji plodovima daje čvrstoću držeći vodu u unutrašnjosti ploda. Naša dnevna hrana sadrži dovoljno kalija iz prirodnih izvora voća i povrća, ali ne i soli iz prirodnih izvora.

Skrivena čuda soli :

 • od vitalne je važnosti za proizvodnju hidroelektrične energije u svim stanicama u tijelu
 • od vitalnog je značaja u komunikaciji i obradi informacija živčanih stanica cijelo vrijeme da moždane stanice rade od trenutka začeća do smrti
 • prirodni je antihistaminik
 • od vitalne je važnosti za čišćenje pluća od sluzi
 • od vitalne je važnosti za čiščenje katara i začepljenja sinusa
 • od vitalne je važnosti za normalnu funkciju bubrega
 • bez dovoljne količine soli u tijelu, tijelo postaje sve kiselije
 • neophodna je u liječenju emocionalnih i afektivnih poremećaja
 • od vitalne je važnosti za održavanje tonusa mišića i snagu
 • nedostatak kontrole mjehura kod onih koji pate od prisilnog curenja mokraće mogu biti posljedica niskog unosa soli
 • neophodna je za sprečavanje grčenja mišića
 • sol je jak "anti-stres" element za tijelo
 • od vitalne je važnosti za apsorpciju hrane kroz probavni trakt
 • od vitalne je važnosti za prevenciju od gihta (bolesti koje uzrokuju oticanje zglobova)
 • od vitalne je važnosti u sprječavanju proizvodnje viška sline (npr. slinjenje tijekom spavanja).
 • od vitalne je važnosti za prevenciju proširenih vena
 • najučinkovitija je u stabiliziranju nepravilnih otkucaja srca i zabluda je da uzrokuje visok krvni pritisak, to je zapravo bitan element za regulaciju krvnog tlaka u kombinaciji s vodom
LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA