Prethodni Slijedeći
Zračenje

Liječenje zračenjem najčešće se provodi pet puta tjedno, kroz nekoliko tjedana. Takva terapija ima kao cilj radikalni – što znači kurativni učinak (uništenje cijelog tumora i izlječenje od bolesti ako je još lokalizirana), iako postoje i odstupanja od te klasične sheme. Glavni razlog za dugo trajanje liječenja (5-6 tjedana, pa i više) jest potreba planiranja terapije na taj način da se željenom dozom ozrači tumor, ali da se istovremeno na najmanju moguću mjeru svede oštećenje okolnoga zdravog tkiva. Tumor je svojom prirodom građe osjetljiviji na zračenje od okolnoga zdravog tkiva i u njemu su pri terapiji oštećenja veća. No, prolaskom kroz zdrava tkiva, koji se ne može izbjeći (ali se brižljivim planiranjem smanjuje na minimum), dolazi i do prolaznih oštećenja u zdravom. Ako znamo da se zdravo tkivo brže oporavlja nego tumor, onda je jasno da mu se za to treba dati određeno vrijeme. Na taj se način smanjuju i popratne neugodne pojave koje bi inače mogle biti uzrok nemogućnosti dostizanja prave učinkovite doze. Stoga je terapija zračenjem dugotrajna i zahtijeva strpljenje i punu suradnju bolesnika.

Za vrijeme zračenja bolesnik mirno leži (u nekim ustanovama i sjedi). Pri zračenju se ne čuje i ne vidi ništa, a najčešće se i ništa ne osjeća. Neki bolesnici navode da osjećaju toplinu ili mravinjanje u dijelu tijela koji se zrači, ali pri tome ne smije biti neugodna osjećaja.

Prvi učinci terapije mogu se očekivati tek nakon nekoliko seansi - kao smanjenje bola, krvarenja ili nekih drugih ranijih nelagoda. Kontrolnim se pregledima uz eventualna dodatna rendgenska i ultrazvučna snimanja za vrijeme i nakon liječenja, ocjenjuje postignuti rezultat.

Pretrage krvne slike, posebice vrijednosti leukocita i trombocita, vrlo su važne i neophodno ih je obavljati prema preporukama, barem jedanput na tjedan do deset dana. Zračenje nekih regija može u znatnijoj mjeri djelovati na sposobnost koštane srži da proizvodi leukocite i trombocite.

Popratni učinci zračenja mogu biti neugodni, ali uz pažljivo i precizno planiranje i provođenje terapije po pravilima i preporukama, najčešće nisu ozbiljni. Obično se javljaju u drugoj polovici trajanja liječenja i nestaju nekoliko tjedana po završetku (rane reakcije na zračenje). Neki ih bolesnici uopće nemaju, što ovisi o regiji tijela koja je izložena zračenju i o osobnoj osjetljivosti bolesnika na radioterapiju. Bolesnik u većoj mjeri može umanjiti ili ublažiti popratne pojave. Stoga postoje neka opća i posebna pravila kojih bi se bolesnici koji se liječe zračenjem trebali držati.

Savjeti za pacijente

Popratni učinci zračenja mogu biti neugodni, ali uz pažljivo i precizno planiranje i provođenje terapije po pravilima i preporukama, najčešće nisu ozbiljni. Obično se javljaju u drugoj polovici trajanja liječenja i nestaju nekoliko tjedana po završetku (rane reakcije na zračenje). Neki ih bolesnici uopće nemaju, što ovisi o regiji tijela koja je izložena zračenju i o osobnoj osjetljivosti bolesnika na radioterapiju. Bolesnik u većoj mjeri može umanjiti ili ublažiti popratne pojave.

Stoga postoje neka opća i posebna pravila kojih bi se bolesnici koji se liječe zračenjem trebali držati:

·         Većina ljudi može se za vrijeme liječenja neometano baviti svojim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, nužno je osigurati si dovoljno vremena za odmor, posebice san. Liječenje zračenjem ili kemoterapija crpe iz vašeg tijela puno energije koju morate nadoknaditi.
·         Za vrijeme liječenja možete se bez zapreka družiti s ljudima. Vaše tijelo ne sadrži radioaktivne supstance. Vi niste opasni za okolinu, pa čak niti pri intimnom kontaktu.
·         Pripazite na kvalitetnu prehranu. Pazite da unosite raznovrsnu hranu i dovoljno tekućine. Redovito kontrolirajte svoju tjelesnu težinu i ne dopustite da smršavite za vrijeme liječenja. Ako imate poteškoća s apetitom ili smetnje pri gutanju, obratite se svom onkologu za savjet. Unos alkohola zabranjen je za vrijeme liječenja.
·         Ne perite, ne brišite oznake na koži dok cijelo liječenje nije završeno. Ako nacrtane oznake počnu blijedjeti ili se brisati, upozorite radiološkog inženjera pri sljedećem dolasku na terapiju. Nikad ne pokušavajte sami crtati, osim ako niste uvjereni da bi se u protivnom do sljedeće terapije crte u potpunosti izbrisale. Ako ste sami crtali, upozorite na to prije sljedeće terapije.
·         Izbjegavajte nošenje uske i krute odjeće koja steže preko zračenog područja. Budući da se boja oznaka na koži neumitno briše i ostavlja tragove na odjeći, preporuča se nositi staru, široku, mekanu odjeću u kojoj ćete se osjećati ugodno, a možete ju eventualno odbaciti nakon završetka liječenja.

Budite naročito nježni prema koži u zračenom području:

·         nosite mekanu pamučnu odjeću,
·         ne trljajte niti ne češite kožu,
·         ne upotrebljavajte sapune, deodoranse, lijekove, parfeme, kozmetičke ili druge preparate bez odobrenja liječnika,
·         nikada ne pristupajte terapiji ako vam je koža zračenog područja masna od kreme ili pudera; koža prije zračenja mora biti očišćena od svih sredstava,
·         ne izlažite područje kože koje se zrači ekstremnoj vrućini ili hladnoći (električni pokrivači, oblozi s ledom i sl.); čak i vruća voda može vas povrijediti,
·         upotrebljavajte isključivo električni aparat za brijanje ako zračite područje vrata,
·         zaštitite zračenu kožu od sunca, najbolje odjećom ili, ako to nije moguće, nanošenjem kreme protiv sunca sa zaštitnim faktorom od 15 na više.

Pazite da liječniku prije početka terapije zračenjem kažete koje sve lijekove uzimate. Isto tako, za vrijeme liječenja, ako morate započeti uzimati koji lijek, o tome svakako obavijestite svog radioterapeuta. Ako imate bilo kakva pitanja, trebate savjet ili pomoć, obratite se liječniku na radioterapiji, najbolje onom koji je i planirao vašu terapiju i kontrolira vas. Ne slušajte “dobronamjerne” savjete koji vam često mogu naškoditi; vaš doktor, radiološki tehničar ili medicinska sestra koja radi na odjelu gdje se liječite, mogu vam jedini dati kvalitetan i pouzdan savjet o vašem liječenju.

Postoje i posebni, specifični savjeti za zračenje pojedinih regija tijela, koje bolesnik dobiva u razgovoru s liječnikom i osobljem prije i za vrijeme terapije zračenjem:

Glava i vrat

Potrebno je posvetiti posebnu pažnju higijeni usne šupljine. Prije početka liječenja treba posjetiti stomatologa i popraviti, odnosno ukloniti pokvarene zube. Za pranje zuba (koje je obvezno nakon svakog jela) treba koristiti mekane četkice i blage paste, a ako i to smeta, onda zube treba trljati gazom omotanom na prst ili štapić. Usnu šupljinu treba ispirati 4 - 6 puta dnevno čajem od kadulje (žalfija) ili otopinom čajne žlice sode bikarbone i 1/2 čajne žlice soli u litri prokuhane vode. Treba uzimati dovoljno tekućine. Alkohol i vruća, kisela ili jako začinjena hrana zabranjeni su, kao i pušenje.

Grudni koš i dojke

I ovdje vrijede pravila o higijeni usne šupljine i kože. Iznimno je važno dnevno unositi dovoljnu količinu tekućine. Hrana koju bolesnik jede ne smije biti kruta, vrela niti jako začinjena. Ne smije se pušiti, a treba izbjegavati zadimljene ili prašne prostore. Ne smiju se piti alkoholna pića. Kožu je dobro prati samo čistom vodom, a u slučaju peckanja ili osjećaja oticanja (dojke) dopušteni su oblozi od mlake vode. Treba nositi pamučni prsluk koji podiže dojke, ali ih ne steže. Kreme se smiju upotrebljavati tek po savjetu liječnika.

Trbuh i zdjelični prostor:

Posebnu pažnju valja obratiti ishrani. Uputno je jesti lakše probavljivu hranu, bez suvišnih masnoća i začina, piti puno tekućine (čaj, sokovi), ali pretežito između obroka. Treba paziti da se izbjegava hranu koja izaziva grčeve ili napuhava, poput graha, kupusa, cvjetače. Također treba izbjegavati hranu s puno vlakana (pšenične klice, kukuruzne pahuljice), ili onu koja pojačava rad crijeva (npr. kruške, breskve, grožđe, kupus, ponekad mlijeko i mliječni proizvodi), posebno nakon dva do tri tjedna liječenja. Treba održavati redovitu higijenu kože i spolovila, paziti na mokrenje i stolicu. O svim neugodnostima dobro je odmah se posavjetovati s liječnikom.LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA