Prethodni Slijedeći
Neuroblastom

Neuroblastomi su treći po učestalosti malignih bolesti u djece, poslije leukemija i tumora SŽS-a, učestalost iznosi 8% do 10% svih malignih tumora dječje dobi.

Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjoj dobi. Kod 25 posto oboljelih simptomi se javljaju u prvoj godini života, a kod ostalih  75 posto slučajeva pri kraju pete godine.

Neki simptomi i znakovi neuroblastoma, poput povišene temperature i slabokrvnosti,  su nespecifični, dok su drugi vezani za mjesta primarne lokalizacije tumora ili postojanje udaljenih metastaza. Oni se manifestiraju bolom u trbuhu, proljevom, smetnjama disanja, bolovima u kostima zdjelice, i otežanim hodom. Drugi simptomi neuroblastoma uključuju asimetričnu protruziju očnih bulbusa i različite neurološke ispade, primjerice paraplegiju.

Dijagnosticiranje neuroblastoma uključuje niz specijaliziranih testova. Ovisno o mjestu tumora, potrebni su pregledi krvi, biopsija koštane srži (zbog mogućeg metastaziranja tumora),  ultrazvučni pregledi, scintigrafija i CT.  

Većina oboljelih od ovog tumora preko urina izbacuju specifične supstance, pa je za dijagnozu nužna i pretraga urina. Sigurna dijagnoza postavlja se biopsijom tkiva pri čemu se dobiva patohistološka dijagnoza bolesti.

U liječenje neuroblastoma se koriste kirurški zahvati, kemoterapija i zračenje. Također, ovisno o rasprostanjenosti bolesti u vrijeme postavljanja dijagnoze, neuroblastome dijelimo na četiri stadija. 

Ako je tumor lokaliziran (stadij I i II) može se ukloniti operacijom. Kod daljnjeg širenja neuroblastoma (stadij III i IV), dodatno se koristi kemoterapija. Time se može spriječiti širenje lokaliziranog oboljenja na druge organe u tijelu.

Djeca mlađa od 12 mjeseci, kao i sva djeca kod kojih tumor nije metastazirao, imaju bolje šanse za izliječenje. Ako se radi o metastaziranom neuroblastomu, šanse za preživljavanje (petogodišnjeg dijeteta) iznose od 10 do 20 posto. Kada je u pitanju lokalizirani tumor, koji se nije proširio na druge dijelove tijela), šanse za izliječenje iznose 90 posto.


LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA